Frihedsstafetten

Frihedsstafetten

Jeg har fået nogle billeder fra Ellen Marie Lodahl Christiansens fotoalbum. De er taget den 29. april 1955, hvor Frihedsstafetten kom til Skjern.
Jeg har været i aviserne for at finde ud af, hvad Frihedsstafetten var. Det var blot skrevet ved billederne. Mvh Per Vig
Herunder er der vedhæftet oplysninger fra avisartikler.

--------------

Kilde:
Ugeposten, april 1955
Skjern Dagblad, den 30. april 1955
Vestkysten, den 30. april 1955

Frihedsstafetten – med frihedsbudskabet – var arrangeret af nogle ungdomsforeninger for at ære og sætte fokus på Frihedsfonden, hvis opgave var at mindes frihedskampen under 2. Verdenskrig. Desuden gik Frihedsfonden også ind og hjalp de frihedskæmpere, som havde fået varige mén under krigen. Og endelig hjalp den også efterladte, som havde mistet pårørende under frihedskampen.

Stafetten startede i Skagen og blev af unge løbere – efter en nøjere planlagt rute – befordret rundt i landet og endte i København den 4. maj. 

Skjern var lagt ind i ruteplanen den 29. april 1955 med ankomst kl. 14.00 til kommunekontoret. Stafetten kom fra Ringkøbing via Velling og Stauning, og blev modtaget af en flok unge fra Skjern Gymnastikforening, hvorefter man sammen løb til kommunekontoret. Desværre skred tidsplanen på den måde, at det annoncerede tidspunkt – kl. 14.00 – ikke holdt. Løberne ankom til kommunekontoret allerede kl. 13.45, hvilket betød, at de Skjern-borgere, som først kom til det annoncerede tidspunkt, ikke oplevede ankomsten. I avisen fremgår det dog, at elever og lærere fra skolerne, var kommet i så god tid, at de var på plads ved stafettens ankomst. Det var sognerådsformand, O.K. Nielsen, som skulle modtage stafetten, men pga. sygdom måtte han melde afbud, og derfor blev det Karl Fjord, som holdt modtagelsestalen.

Frihedsbudskabet blev natten over opbevaret på kommunekontoret og dagen efter overdraget Kurt (Lerche) Mikkelsen, som løb videre til Tarm, hvor der var modtagelse på VGT. Efter en kort ceremoni her fortsatte Poul Arndal syd på mod Varde med frihedsbudskabet.

Skift imellem billederne med pilene i siderne af billedet  <  > 
NB: Det ældste billede vises først og HVIS der er en "pil op" ved teksten - så tryk på pilen eller billedet for at læse hele teksten.

Den 29. april 1955
Forrest fra venstre Jørgen Stie Hansen, Poul Sig Hansen og Ole Bredkjær

Den 29. april 1955
Fra venstre Else Mikkelsen, Susan Skovby Holm, Karen Jensen, Birthe Skalkhøj, Ellen Marie Christiansen
Den 29. april 1955
Frihedsstafetten kommer til Skjern

Den 29. april 1955
Karl Fjord modtager Frihedsstafetten på kommunekontoret

Den 29. april 1955
Lærer Johs. Knudsen og lærerinde frk. Valborg Hansen på vej ned ad Vendersgade. Frk. Kattenhøj vender ryggen til.

Klik på billedet for at se det i større format